Behoud en verbeteren van woon- en leefklimaat

We streven naar het behoud en het verbeteren van het
woon- en leefklimaat in en rond Duiven
met aandacht voor natuur, landschap en natuurhistorie

Weet wat je eet!

Weet jij wat je eet, waar het vandaan komt en hoe het is geproduceerd?

Het lijkt ons belangrijk dat we samen werken voor onze toekomst waarin mens en dier centraal staan. Een toekomst waarbij we onze problemen niet afschuiven op andere delen van de wereld of op onze kinderen en kleinkinderen.

Nederland is kampioen overproductie, dat is voor een klein land niet vol te houden. Op grote schaal wordt er oerwoud gekapt in Aziƫ en Zuid Amerika voor palmolie en soja. Allemaal voor ons eten.

Er is een overproductie van mest van koeien die het daglicht niet zien. Boeren gaan failliet gaan omdat ze geen eerlijke prijs voor hun melk krijgen. Ze kunnen niet investeren in milieumaatregelen. Eerlijke melk kost maar een klein beetje meer.

En dus? Moet het anders. En dat kan en iedereen kan het en dit kun je zelf doen!

  • Eet minder vlees en zuivel en als je het doet, kies dan voor een duurzame, biologische variant
  • Ga langs bij de boer in de regio voor je groenten, fruit, melk en eieren of let in de supermarkt op waar je product vandaan komt. Hoe minder kilometers groenten en fruit afleggen des te beter is dat voor het milieu; er zijn minder vervoerskosten en minder CO2 uitstoot.
  • Koop groenten en fruit waarvoor geen of een stuk minder bestrijdingsmiddelen en mest gebruikt worden dan in de reguliere verbouw – bij voorkeur biologische groenten en fruit. Met name producten uit landen als Spanje, Egypte en Marokko zijn regelmatig vervuild. Een deel van het gif krijg je binnen bij consumptie.
  • Zorg voor een precies goede inkoop waardoor er minder eten wordt verspild: gemiddeld verdwijnt er per week 1,5 kilo eten per persoon in de afvalbak. zo’n 30.000 ton per jaar. Dat zijn 15.000 vuilnisauto’s vol.
  • Eet producten van het seizoen dan hoeven ze niet onnodig geconserveerd en van ver gehaald worden.
  • Maak je eigen moestuin, bv een tegel eruit en een plant erin.
  • Eet minder uit pakjes en zakjes. De toevoegingen erin hebben niets met voedingswaarde te maken: zout, conserveringsmiddelen, antiverkleuringsmiddelen, kleurstoffen en kunstmatige smaakstoffen zijn de belangrijkste ingrediĆ«nten.