Actueel

milieu, klimaat, fijnstof, geluid

Invloed van de EU politiek op de provinciale politiek.

Posted at 07-02-2015 | By : | Categories : Actueel | 0 Comment
Invloed van de EU politiek op de provinciale politiek.

Betekent het vrijhandelsverdrag tussen de VS en d EU een kans of een bedreiging?   

 

Info- Discussieavond

Plaats; Ons Huis, Dokter Honigstraat 3. Zevenaar

Tijd; 20.00 uur (zaal open19.30)

 

Thema

Tussen Europa en Noord Amerika zijn onderhandelingen gestart over een handelsverdrag met verstrekkende gevolgen voor bedrijven en consumenten. (TTIP). Rond de onderhandelingen worden allerlei vaagheden en onduidelijkheden gecreëerd, waardoor gevolgen mistig en onduidelijk zijn. Dat die er zijn op provinciale en regionale schaal is duidelijk, maar wat en hoe jammer genoeg niet. Er zijn intussen een miljoen handtekeningen aangeboden aan de Europese Commissie om meer transparantie te krijgen en er is een start gemaakt voor de volgende miljoen. De Europese Commissie intussen haar onderhandelingsmandaat op het web heeft gezet. Op 12 februari organiseert GroenLinks de Liemers in samenwerking met Fair-trade een voorlichting- en discussieavond over dit onderwerp.

 

Sprekers

Er treden een aantal prominente sprekers op die meer duidelijkheid geven over het verdrag (TTIP) en met een kritische blik de gevolgen van het handelsverdrag zullen belichten. Vanuit Milieudefensie komt voorzitter Geert Ritsema spreken. Marijke Visser zal een toelichting geven op de consequenties van dit verdrag voor ontwikkelingslanden, de relatie met Fair-trade. De Land en Tuinbouw Organisatie (LTO) wordt vertegenwoordigd door Klaas Johan Osinga, beleidsadviseur bij LTO Nederland om de relatie Europa, Provincie en Regio te belichten en de gevolgen van TTIP voor de productie in de agrarische sector en de voedselveiligheid.

Vanuit Europa zal Bas Eickhout zijn opwachting maken. Hij is afgevaardigde in het Europees Parlement en houdt zich ook bezig met internationale handel.

Omdat er in maart verkiezingen zijn voor de provinciale staten nemen aan de discussie twee partijen deel die op de uitnodiging zijn in gegaan. In het Forum zullen Sid Lukkassen kandidaat van de VVD en Nelson Verheul lijsttrekker van GroenLinks deel nemen aan de discussie. Zij kunnen de verbinding maken met de provincie en het provinciale beleid, met name op het gebied van landbouw en economische ontwikkeling in Gelderland.

We nodigen belangstellenden uit deze belangrijke avond te bezoeken en kennis op te doen over de handel en wandel van de EU die voor elk individu gevolgen heeft.

 

Noot voor de redactie; graag in activiteiten agenda plaatsen de komende weken (5 en 6)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bart Kagei. Tel 0316 525 247 .

Uiteraard is de pers welkom op de avond.

About NitaBouwman

Leave a Comment